Rabu, 8 Jun 2011

khasiat strawberi-

tetiba nak buat entry pasal `strawberi` pula ni . ceh ! mengidam nak makan strawberi k0t c`shekyn ni . haha . tapi bukan tu yang saa nak cerita . tapi  khasiat strawberi yang saa nak cerita . hehe . mari kita mulakan cerita .

buah strawberi ni , memang d gilai ramai ! sebab apa ? warna dia yang cantik . bentuk dia yang unik . yang paling penting , rasa dia tu . memang perghh lah org kata . huhu . buah strawberi ni mempunyai pelbagai khasiat tau !  antaranya ialah : warna merah pada strawberi yang mengandungi kaya pigmen warna antosianin serta agen antioksidan yang tinggi . 
Tujuh zat antioksidan yang ada pada strawberi lebih tinggi dibandingkan buah atau sayuran lain dan ia lebih efektif mencegah proses oksidasi pada tubuh.
Oksidan ialah proses hancurnya jaringan tubuh kerana radikal bebas. Oksidan juga bertanggungjawab pada proses penuaan.
Strawberi yang kaya vitamin C sangat bermanfaat bagi pertumbuhan kanak-kanak. Kandungan gulanya sedikit dan sesuai untuk diet bagi penghidap diabetes.
Strawberi yang dimakan teratur dapat menghaluskan kulit dan membuat warna kulit terlihat lebih cerah dan bersih. Khasiat yang terkenal lainnya adalah anti kedut.
Strawberi juga ada khasiat yang boleh memutihkan atau membersihkan permukaan gigi serta kuat melawan radang sendi.

Tetapi buah strawberi mudah tercemar dan strawberi yangsudah mulai busuk dapat menular dengan sangat cepat ke strawberi lain yang disimpan bersama.Tiga hingga empat cangkir air hasil rebusan daun strawberi sehari, dapat menghentikan cirit-birit.

yummy - yummy !

s0o sweet ! macam shekyn sama hubby shekyn. huhu

kalau lah boleh makan ! huhu

sampai sini saja lah perk0ngsian saa pasal khasiat strawberi ni ya . nnt saa shere benda lain pula . maseh kerana sudi membaca . sudi k0men lah sekali (=

the end 

Tiada ulasan:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...